Citrónovo-jablková torta
19. 8. 2011
Potrebujeme:
Cesto:
1,5 pohára polohrubej múky
1 pohár cukru
6 vajec
1 citrón
1 ČL prášku do pečiva
Jablková masa:
1,5 kg jabĺk
2 balenia jablkovej alebo egrešovej želatíny
Smotanová masa:
3 PL práškového cukru
1 balenie šľahačky v prášku
1 balenie jablkovej alebo egrešovej želatíny
Ešte potrebujete:
želatína v cukre
tuk na vymastenie formy
strúhanka na vysypanie formy
Postup:
Bielka oddeľte od žĺtkov a vyšľahajte s cukrom na tuhú penu. Citrón sparte, postrúhajte na strúhadle a vytlačte šťavu. Múku zmiešajte s práškom do pečiva a jemne vmiešajte do vyšľahaných vajec. Pridajte šťavu a kôru z citróna a zmiešajte.
Cesto dajte do tukom vymastenej a strúhankou vysypanej tortovej formy s priemerom 26 cm. Pečte pri teplote 170 °C asi 35 min.
Z upečeného, vychladnutého cesta odkrojte vrchnú kôrku a cesto prekrojte na 3 pláty.
Pláty cesta natrite jablkovou masou a uložte na seba. Nechajte na chladnom mieste hodinu stáť.
Vrch a boky potrite smotanovou masou.
Vyzdobte želatínou v cukre a na chladnom mieste nechajte 1-2 hod. stáť.
Jablková masa:
Jablká umyte, ošúpte a postrúhajte na strúhadle. Ak sú jablká kyslé, pridajte trochu cukru. Dajte do hrnca, pridajte 100 ml vody a varte asi 20-30 min. Do horúcich jabĺk vsypte želatíny a dôkladne vymiešajte. Odstavte do vychladnutia.
Smotanová masa:
½ pohára vody priveďte do varu, rozpustite v nej želatínu a nechajte trochu vychladnúť.
Šľahačku vyšľahajte v 150 ml studenej, prevarenej vody s cukrom. Za stáleho šľahania vlievajte tuhnúcu želatínu.
Komentáre
Prehľad komentárov
Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.