Dobošová torta
19. 8. 2011
Potrebujeme:
Piškótové cesto:
7 vajec
200 g polohrubej múky
200 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 PL citrónovej šťavy
kôra z ½ citróna
hladká múka na vysypanie plechu
maslo (alebo umelý tuk) vymastenie plechu
Čokoládový krém:
1 PL rumu
¼ kg masla
50 g kakaa
200 g práškového cukru
½ balíka vanilkového cukru
trocha soli
Karamelová poleva:
150 g kryštálového cukru
voda
Na ozdobenie:
30 g kakaa
50 g lieskových orieškov
Postup:
Žĺtky, ½ práškového cukru, vanilkový cukor, citrónovú šťavu a trocha vody vyšľahajte do penista. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh, pridajte doň druhú polovicu práškového cukru a nastrúhanú citrónovú kôru, premiešajte a spolu s preosiatou múkou ho zľahka zamiešajte do vyšľahaných žĺtkov. Z cesta upečte na vymastenom a múkou vysypanom plechu 6 až 8 tenkých okrúhlych placiek, ktoré nechajte vychladnúť.
Vychladnuté placky (1 odložte) spojte krémom, boky torty tiež potrite krémom, posypte kakaom a pomletými orieškami. Tortu dajte na 1 hod. do chladničky.
Odloženú piškótovú placku položte znovu na vymastený plech, potrite polevou a kým poleva nestuhne, nakrájajte ju ostrým nožom natretým maslom na 12 porcií, ktoré uložte na povrch schladenej torty.
Krém: Cukor zalejte vodou tak aby bol ponorený, uvarte sirup a nechajte ho vychladnúť. Maslo vymiešajte s trochou soli a kakaom, zamiešajte ho do vychladnutého sirupu a nakoniec primiešajte rum a vanilkový cukor.
Karamelová poleva: Cukor trocha pokropte vodou, nechajte na ohni roztopiť a za stáleho miešania zožltnúť (skaramelizovať)
Komentáre
Prehľad komentárov
Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.